Sindirim sistemi gebelikte en çok etkilenen sistemlerden biridir. Bir çok gebe hayatı boyunca hiç karşılaşmadığı sindirim sistemi rahatsızlıklarını ilk defa gebelikte yaşayabilir ya da daha önceden böyle şikayetleri varsa gebelikte bu şikayetler artış gösterebilir. Bunlar arasında mide yanması, hazımsızlık, kabızlık, gaz artışı, şişkinlik, bulantı ve kusma sayılabilir. Bu rahatsızlıklar genelde gebeliğin ikinci yarısından sonra başlar ve doğuma kadar devam eder.
Hamilelikte mide yanması ve reflü en sık görülen şikayetlerden birisidir. Belirtileri midede ekşime, yanma, ağrı, yemek borusuna doğru göğüste ağrı, özellikle sabahları ,gece boyunca yatay pozisyonda geriye kaçan mide asidi boğazı yaktığı için öksürük şeklinde olabilir.
Halk arasında hamilelikte yemek borusu yanması ya da mide yanması, saçlı bebek olmasına yorulur. Hatta bebeğin saçları çıktığı için yanmanın başladığı öne sürülür. Ancak bu bir hurafedir ve bilimsel olarak böyle bir durum söz konusu değildir! Yani gebelikte mide yanması bebeğin saçı ile ilişkili değildir. Ayrıca gebelikte mide yanması cinsiyet ile ilişkili de değildir.
Mide asidinin mideden yemek borusuna geçmesi ve burayı tahriş etmesiyle mide yanması meydana gelir. Hamilelikte bu durum çok sık ortaya çıkar. Mide yanmasının temelde iki nedeni vardır.
Özellikle de yatar durumda şikâyetler daha belirgin hale gelir.
Aşağıdaki önerileri uygulayarak mide yanmasını azaltabilirsiniz :
NE ZAMAN DOKTORUMU ARAMALIYIM ?
Tüm önlemlerinize rağmen mide yanmanız hafiflemiyor ve günlük hayatınızı zora sokuyorsa, doktorunuza ilaç desteği için danışabilirsiniz. Asla kendi başınıza ilaç ya da bitkisel de olsa besin takviyeleri almayın. Mesela; bazı reflu ilaçları, gebelikte güvenli olmayan alüminyum gibi maddeler içerebilirler.
Yine yanmayla beraber nefes darlığı, omuz ve kolda uyuşma varsa acil bir durumun belirtisidir.