ÇOÇUK EĞİTİMİNDE ANNE YERİ
Çocuk ve anne arasında, bebeğin anne karnına ilk düştüğü andan itibaren gelişen, önemli ve kopmaz bir bağ oluşmaktadır. Bu bağ, bebeğin dünyaya gelmesi ve büyüme döneminde de kimi zaman artan kimi zaman da azalan bağlılıkla devam etmektedir. Bebeğin bilinç kazanıp çocukluk dönemine girmesiyle birlikte anne ile arasındaki iletişim daha fazla güçlenip farklı bir boyuta taşınmaktadır. Kimi zaman çocuk, anne ile kurduğu bağ sayesinde korunup kendini güvende hissetmektedir. Anne ile konuşmaya başlayıp, sorular sorarak dünyayı keşfetmek ve var olan bilincini daha da kuvvetlendirmektedir.
Çocuk, okula başlamadan önce, ilk eğitimini anne aracılığı ile almakta ve kendini dış dünyaya hazırlamaktadır. Dışarıdan gördüğü, kafasında soru işareti oluşturan her şeyi anne ile paylaşıp, fikrini alarak, kendi karakterini şekillendirmektedir. Annenin verdiği her tepki ve davranış çocuk için, gelecekte olacağı kişinin ipuçlarını taşımaktadır. Bu sebeple anne ile çocuk arasındaki iletişim oldukça önem teşkil etmektedir.
Okula başlayan ve yaşça daha büyük olan çocukların, okulda zorlandığı ya da çözmeye çalıştığı problemlerle anne birebir olarak ilgilenip, çocuğun kendi başına her türlü sorunu çözebileceğine inandırması ve bu özgüveni ona vermesi yaptığı en önemli şeylerden biridir. Çocuklar kimi zaman babaya kimi zaman da anneye karşı daha yakın hissetmektedir ve ebeveynlerden birini kendine idol olarak seçmektedir. Yaşları ilerledikçe, kız çocukları bazen, anne ile benzerlik gösterip kendilerini onun gibi olmaya adayabilmektedir. Aynı şekilde erkek çocuklarında da anne koruma içgüdüsü meydana gelebilmektedir. Bu