Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi gerektiğinden bu süreçte gerekli olmadıkça biberon kullanılmasına gerek yoktur. Ancak bazı durumlarda bebeğin erken dönemlerinde mamaya başlaması gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda ufak mama kadehleri işinize yarayacaktır.
Yeni doğan bebekler için en ideal olan biberonlar 90-120 ml’lik olanlarıdır. Zaman geçtikçe biraz daha büyüyen bebeklerin ilk aylarında ise 120- 150 ml’lik biberonlar tercih edilmelidir.
İlk 6-8 hafta bebeklerin hem anneleri ile bağ kurdukları dönem hem de anne memesini emme düzenlerini oturttukları dönemdir. Bu dönemde yenidoğan bebeklerin düzenli emzirilerek anne sütü ile beslenmesi önemlidir. Ayrıca ilk 6 hafta içinde bebek beslenmesi için mecbur kalınmadıkça biberonların kullanılması önerilmemektedir.
Biberonu bebeğin ağzına verirken paralel olacak şekilde 90 derece boyutunda gelmelidir. Biberonla beslenme için ideal süre 20 dakika civarı olmalıdır.Eğer 20 dakikadan önce gerçekleşiyorsa biberon ucu biraz daha küçültülmelidir.
Biberon bebeğe yavaş yavaş verilmeli, çünkü sıvının birden akarak boğazına kaçmasına karşı dikkatli olunmalıdır. Biberon, emzik kısmı sıvıyla dolu kalacak şekilde ve yere paralel olarak tutulmalıdır. Bebeğiniz biberonunu emerken duruyor ve nefesini derin alıyorsa, emmeye ara verilmeli ve bebeğin dinlenmesine vakit ayrılmalıdır.
Bebeğinizin yeni hazırladığınız mamasını biberona koyduğunuzda beslenme işleminden sonra eğer mama kaldıysa ilk 1 saat içinde tüketebilir. 1 saat sonrası bakteri oluşumuna zemin hazırladığından ve mamayı soğuk tüketmek bebeklerde gaz problemini tetikleyecektir.
Bu beslenme şekli hayati risk taşıyor. Çünkü o esnada soluk borusuna kaçacak cisim bebeğin boğulmasına sebep olabilir. Yatarak beslenen bebeklerde orta kulak iltihabı sık görülür. Doğru emzirme için bebeğin başı ve vücudu aynı doğrultuda ve düz bir hatta olmalıdır. Bebeğin yatarak beslenmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar bu konuda uyarıyor.
Akış Ayarlı Besleme tekniği ile olacak şekilde tutulur. Biberonu emzik kısmı sütle dolu olacak şekilde yatay olarak tutun. Tıpkı emzirmede meme ucunuzla yaptığınız gibi biberonun ucunu onun dudağına veya yanağına değdirerek onun ağzını açmasını sağlayın.
En dikkat edilmesi gereken şey virüs, bakteri ve mantar gibi çeşitli mikroorganizmalar biberonda birikebilirler. Bebeğinizin sütüne veya mamasına karışarak ve vücuduna girerek kusma, pamukçuk veya ishale yol açarlar. Bu nedenle, kullanımdan önce biberonların uygun şekilde sterilize edilmesi gerekir.
Biberondan emzik akış hızı, üzerindeki deliklerle belirlenir. İlk bir ayda yavaş akışlı emzikler (tek delikli) önerilir. 3 ay civarında orta akışlı (2 delikli) 6 ay civarında ise hızlı akışlı emziğe geçmek önerilir.
Çizik veya kopmalar yoksa en geç 3 ay içinde yenilemekte fayda var. Biberonunuzun kullanım ömrü çizik veya yıpranma emareleri olana kadardır.
Anne sütünü emmeye yeni alışmış bebekler için nasıl bir biberon tercih etmek daha doğru olur dersek, yeni doğmuş bebeğiniz için 90-120 ml biberonlar uygun olacaktır. İlk aylarında 120-150 ml, 3-6 ay arasında 240-260 ml ve daha ileriki dönemlerde de 320-340 ml hacme sahip bebek biberonları tercih edebilir.
Hem biberona hem de tencereye ilave edeceğiniz bir miktar karbonatla kaynatılan biberonu güzelce durulayın. Tencereyi temizledikten sonra yeniden alınan ürünleri sadece suyla kaynatın. Ardından biberon ılınınca fırça yardımıyla biberonu temizleyin. Temiz bir bezle kurulama işlemi gerçekleştirin.
Biberon malzemesi olarak cam, sağlık açısından daha çok önerilir. Ancak seyahatlerde veya gece beslenmesi sırasında oluşabilecek kazalar için güvenilir olan seçenekler tercih edilerek plastik biberon da kullanılabilir. Cam biberonun plastik biberona göre avantajı malzemenin doğal olması ve daha hijyenik kullanım sunmasıdır.
Polipropilen biberonlar sağlığa hiçbir zararı olmamakla birlikte, hafif ve dayanıklı olması sebebiyle anneler tarafından tercih edilmektedir. Bir biberonun en önemli parçalarından biri de biberon emziğidir.