Ailelerin en çok korktuğu durumlardan biri; bebeklerde ve çocuklarda görülen ateştir. Ateş, vücudun farklı virüs, bakteri ve diğer mikroorganizmaları tanımlama ve onlarla savaşı nedeniyle ortaya çıkabilir. Ateşin en sık görülme sebebi ise enfeksiyonlardır.
Ateşin enfeksiyon dışındaki nedenleri:
Zehirlenmeler
Aşı yan etkisi
Kawasaki hastalığı
Sıcak çarpması
Hızlı su kaybına bağlı dehidratasyon: Belirtileri; idrarın azalması, ağız kuruluğu, aşırı huzursuzluk,
Diş çıkarma ve aşılardan sonra da bebeklerde yüksek ateş görülebilir.
Ateşin kronik nedenlerinden başlıcaları:
Hepatit
Sinüzit
Zatürre
Akciğer enfeksiyonları
Tüberküloz
Menenjit
Karın içinde apseler
Bakteri ve parazitlere bağlı sindirim sistemi enfeksiyonları
Osteomyelit gibi kemik enfeksiyonları
Kanserler
Endokardit gibi kalp enfeksiyonlar
Ancak unutmamanız gereken bir şey var.
Çocuğunuzun cildinin sıcak olması her zaman ateşi olduğu anlamına gelmez. Çocuklarda vücut ısısı erişkinlerden daha yüksektir. Her çocuğun vücut ısısı kendine özgüdür; yaş, hastalıklar, aktivite, günün değişik zamanlarına göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle ateşi doğru değerlendirmek için çocuğunuzun kendine has vücut sıcaklığını önceden bilmelisiniz. Çocuğun vücut ısısı; hastalıklar, çevre ısısı, aktivite, yaş, günün değişik zamanları ve giysilerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak hastalık seviyesinde gördüğümüz ateş seviyesine erişmez.
Bebeklerde ateş kaç olmalı?
Bir bebeğin normal vücut sıcaklığı 36-37 °C’dir. Bu durum çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir.38 derecenin üstüne çıkan ateş, bebekler için yüksek kabul ediliyor. 40 derece ve üzerine çıkan ateş ise tehlikeli sınırdadır. Öyle ise bebeğin ateşi 38 dereceyi gösterdiğinde ve üzerine çıktığında durumu kontrol altına almak için çok dikkatli davranmamız gerekiyor.
Ateşi Nasıl Ölçmeliyiz?
En doğru yöntem makattan (rektal) ateş ölçmektir. Gerçek vücut sıcaklığını gösterir. Kulaktan ve alnından temassız ateşölçerlerde mevcuttur. Fakat 3 ayın altındaki bebeklerde güvenilir değildir.
3 ay sonrasında bebeğiniz hareketlenmeye başladığı için kulaktan veya alından ölçen ateşölçer kullanılabilir.
Koltuk altından ateş ölçme: Koltuk altı nemli bir bölge olduğundan bu yöntemde ateş olduğundan düşük ölçülebilir. Doktorlar bu yöntemi pek tercih etmezler. Ancak diğer yöntemlerle ateş ölçme imkanı yoksa bu yöntem kullanılabilir.
Bir kat giysiyi çıkarın ve 15 ila 20 dakika içinde tekrar ateşini ölçün. Hala sıcaksa üzerinde sadece bebek bezi kalsın.
Sıvı alımına özen gösterin. Bebeğinize yeterince sıvı verin. Susuz kalmamasına dikkat edin.
Ortamı serinleştirin.
Ilık duş aldırın: 29-32 derece sıcaklıktaki ılık suyla duş aldırın. Asla soğuk suyla banyo yaptırmayın.
Alkol ve sirkeli suyla kompres uygulamayın.
Sık aralıklarla ateş düşürücü ilaç kullanmayın.
Üşüme ve titreme ateşin yükselmekte olduğunu, çocuğun pembe görünümü ateşin pik seviye yaptığını, terleme ise ateşin düşmekte olduğunu göstermektedir.
Ateş düşmez ve devam ederse mutlaka doktora gidiniz.
Doktora Ne Zaman Götürülmeli?
Bebeğiniz veya çocuğunuzun durumunda endişeleniyorsanız,
6 aylıktan küçük bir bebeğin vücut sıcaklığı 38°C’ nin üzerine çıktığında
6 aylıktan büyük bebekler ve çocukların vücut sıcaklığı 39 °C nin üzerine çıktığında, 6 aylıktan büyük bebekler ateşle birlikte havale geçirebilir. Bu nedenle aile büyüklerinde ateşle geçirilen bir havale öyküsü varsa ya da bebek daha önce bir ateşli havale atağı geçirmişse, bu durumda ateş için fazla beklenilmemeli, daha erken safhalarda ateş düşürücü ile müdahale edilmelidir.
Özellikle nefes almada zorluk çekiyorsa, emmeyi reddediyorsa, kusması varsa, uykusu geliyorsa, her zamanki gibi çiş yapamıyorsa, ciltte mor döküntüler oluşuyorsa kritik öneme sahiptir.